Lyckasmedmat.se erbjuder lättarbetad sockerpasta i över 80 olika färger och 30 olika smaker från pålitliga märken som Wilton, FunCakes, Renshaw och Städter - alla använda av proffs och kända för sin höga kvalité. Med daglig leverans får du hem din sockerpasta blixtsnabbt och du kan alltid lita på att vår sockerpasta är färsk då vi fyller på lagret minst en gång i veckan. Vi håller även ständigt koll på marknaden så att vi kan erbjuda alla nyheter inom sockerpasta när det gäller smaker, färger och utbud.
Sockerpasta är en sockermassa som används inom bakning främst till att täcka tårtor och göra dekorationer. Du kanske har sett bilder på fina släta tårtor med fina färgglada dekorationer, bokstäver, figurer och annat. Dessa är ofta gjorda med sockerpasta som är väldigt lätt att arbeta med och lätt att färga i fina klara färger. Sockerpasta går även under namnen Sockermassa, Fondant och Sugarpaste, men de är alla samma typ av produkt.
Snabblänkar när du ska välja bunke/dopdekorationer/sockerpasta m.m.
Sockerpasta är en oumbärlig ingrediens för alla som älskar att dekorera tårtor. Vi erbjuder ett brett urval av sockerpasta i olika färger och storlekar, perfekt för både nybörjare och erfarna konditorer.
Upptäck de många möjligheterna med vår sockerpasta, som passar för alla från hobbybagers till professionella konditorer. Välj mellan olika färger och mängder för att göra dina tårtor både vackrare och mer personliga.
Många undrar vad som egentligen är skillnaden mellan sockerpasta och marsipan och när respektive medium passar. Här kommer en genomgång av fördelar, nackdelar och skillnader mellan de två.
Den första saken som kan vara avgörande för om du ska använda sockerpasta eller marsipan ligger i mandeln. Marsipan innehåller mandel och passar således inte för nötallergiker medan sockerpasta inte innehåller varken nötter, laktos eller gluten. Alltså är sockerpasta väldigt allergivänlig. Dock kan vissa sorter vara producerade i samma lokaler som marsipan och kan innehålla spår av mandel, så dubbelkolla alltid på den specifika produktens innehållsförteckning om allergiker ska äta av tårtan.
Nästa sak som kan komma att vara avgörande är smaken. Vissa föredrar smaken av marsipan och tycker den godisliknande smaken av sockerpasta är alldeles för söt, medan andra inte gillar marispansmaken och föredrar sockerpastans smak. I och med att marsipanen har en mer distinkt smak kan det vara svårare att själv smaksätta marsipan med smakessenser. Sockerpasta får man å andra sidan vara försiktig med att inte smaksätta allt för starkt med söta smaker då den redan är söt från början. Det kan då vara en idé att köpa sockerpasta som redan är smaksatt. I vårt sortiment hittar du sockerpasta med smaker som choklad, banan, lakrits, marshmallow och mycket annat.
När ni har kommit så här långt är det dags att tänka på själva tårtan och dess utformning. Sockerpasta är lättare att färga i klara färger då mandel ger marsipanen en gulaktig ton och således inte är kritvit från början. Sockerpasta är även mer elastisk och lättare att kavla tunt och många upplever den som lättare att få slät när man ska täcka en tårta.
Marsipan har dock fördelen att den inte “svettas” lika lätt som sockerpasta. När man använder sockerpasta ska man undvika att låta den komma i kontakt med grädde eller mousse då dessa gör så att sockerpastan smälter.
Sockerpasta säljs i många fina färger, allt från färgstarka nyanser i neon och pastell till svart, grått och mer neutrala färger. Du kan även enkelt färga din sockerpasta själv men ibland rekommenderar vi att köpa färdigfärgad sockerpasta om du vill ha väldigt intensiva färger som svart, röd eller mörklila då dessa kan vara svåra att få till bra själv. Bäst resultat när du färgar själv får du med så kallade pastafärger, undvik karamell och hushållsfärger som du kan hitta i affären. Pastafärger är drygare vilket gör att en mindre mängd behöver användas och du kommer därför inte att förstöra sockerpastans konsistens eller smak. Här hittar du vårt stora utbud av pastafärger i många olika nyanser.
Du färgar din sockerpasta genom att ta lite pastafärg på till exempel en tandpetare som du sedan sticker in i din sockerpasta och arbetar in. Arbeta in färgen genom att använda tummarna och “dra” lite i degen. Om du bara knådar på ett traditionellt vis kan det hända att färgen ligger inuti sockerpastan utan att blandas ut och att du tar mer och mer färg som till slut blir alldeles för mycket! Spana in denna video för att se hur lätt du färgar sockerpasta hemma:
Hur täcker jag min tårta med sockerpasta? Detta är en av de vanligaste frågorna vi får och här nedan kan du se en film när duktiga Janne Lund visar hur du täcker din tårta med sockerpasta. Några andra tips som kan vara till hjälp kommer här:
Att göra figurer i sockerpasta fungerar utmärkt då sockerpasta både är elastisk och lätt att arbeta med samt lätt att färga och måla. Om du vill kan du också ta hjälp av olika formar, utstickare eller så kallade embossers och mönstermattor. Vi har tusentals utstickare och formar som enkelt låter dig skapa roliga figurer och mönster i sockerpasta. För att fästa dessa figurer på tårtan eller i varandra kan du använda dig av vatten eller ätbart lim beroende på hur du vill att dina dekorationer ska sitta, hur tunga de är, osv. Att göra egna figurer och modeller är också väldigt roligt! Sockerpasta fungerar jättebra till figurer som inte kräver allt för tunna och pyttesmå detaljer. Vill du göra väldigt avancerade små tunna figurer kan du använda dig av CMC även kallat Tylose för att göra din sockerpasta ännu mer elastisk. Tylose och CMC kan du såklart köpa i vår butik. Ett annat alternativ är att använda gum paste eller flower paste som är hårdare och kan kavlas riktigt tunt och torkar till en stenhård massa. Under tiden som du arbetar med dina figurer är det bra om du slår in sockerpasta du inte arbetar med i plastfilm så att de inte torkar. Här nedan kan du se en film på ett av flera sätt att enkelt göra blommor i sockerpasta:
Andra tips för att göra figurer och modeller i sockerpasta är att använda dig av tandpetare för att hålla på plats eller hålla ihop figurer som består av många delar. Ska du göra väldigt stora dekorationer eller former är det oftast bäst att göra dem antingen med hjälp av Rice Krispies treats, tårtbotten som du skurit till rätt form eller liknande så att dina dekorationer inte väger allt för mycket och håller sig stadiga.
Här hittar du massvis med inspiration på fina tårtor och tårtdekorationer som är gjorda med hjälp av sockerpasta. Allt från vackra bröllopstårtor med blommor till barntårtor med de populära Babblarna!
Hur mycket sockerpasta som går till att täcka en tårta varierar lite beroende på hur tunt du kavlar, hur mycket fyllning du kommer att ha i och hur stor själva tårtan blir i slutänden. Nedan följer en lista på riktlinjer du kan använda när du ska täcka en tårta med en våning ca 8 cm hög med 3-4 mm tjock sockerpasta. Tänk på att dessa riktlinjer är ungefärliga och känner du att du behöver mer eller mindre så kan du justera mängden. Mängden är beräknad så att du ska få lite sockerpasta över och det är alltid bättre att ta lite för mycket än för lite.
Runda tårtor:
15 cm: 300-350g
20 cm: 400g
25 cm: 450-500g
30 cm: 750g
Fyrkantiga tårtor:
20 x 20 cm: 500g
25 x 25 cm: 750g
30 x 30 cm: 1 kg
Tårtor i långpanna:
42 x 30 cm: 1.5 kg
42 x 50 cm: 2.5 kg
Den vita sockerpastan håller sig bra i cirka 6-18 månader efter inköpsdatum och färgad sockerpasta i cirka 3-8 månader. Detta gäller även för förpackningar som du redan har öppnat om du plastar in dem ordentligt eller helst vakuumförpacka den. Sätt sedan ned din sockerpasta i en burk med ett tätt lock. Du kan förvara sockerpastan i rumstemperatur men håll den borta från direkt solljus och platser där temperaturen skiftar mycket. Din färdiga tårta förvarar du i kylen, men täck den ej med plast då det bildas kondens som smälter din sockerpasta. Se istället till att din tårta står så fritt som möjligt med mycket plats omkring sig i kylskåpet.
Problemet med sockerpasta är ofta inte att den blir gammal utan att den torkar. Det bästa när du ska förvara din sockerpasta är att förvara den i lufttätt vakuum, lägg in sockerpastan i en vakuumpåse och använd en vakuummaskin för att se till att påsen är lufttätt. Du kan också linda in sockerpastan i plastfolie. Om du vill att din sockerpasta ska hålla länge, är det bästa att frysa den. Då kommer den hålla betydligt längre än bäst före datum.
I och med att sockerpastan innehåller så mycket socker som är konserveringsmedel i sig självt, kommer den hålla så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra.
Om du själv har färgat sockerpastan kommer den vara känsligare eftersom du har knådat in bakterier.
Färgad sockerpasta kan hålla 1-2 veckor i rumstemperatur men det är mycket bättre att frysa den för att undvika att den jäser.
Ett tips är ett lukta på den innan du använder sockerpastan så den inte luktar dåligt.
Sockerpastan kan hårdna om den t.ex. förvarats på fel sätt, t.ex. för varmt eller för kallt. Eller om den inte förvarats i en tätslutande påse/burk. Använd aldrig sockerpasta som är för torr eller överknådad. En torr sockerpasta spricker lätt och är inte alls kul att jobba med. Har du sockerpasta som har torkat så kan du återuppliva den igen genom att antingen tillsätta Glycerol eller Crisco, du kan köpa båda produkterna i vår webbutik. Här är två andra tips för att mjukna upp sockerpasta:
Kund
Underbart bud älskar allt
.
Väldigt fina produkter, ska testa göra lite praliner med ett par olika fyllningar. Älskade hur formen såg ut, samt...
Alltid lika nöjd
Kan alltid räkna med produkterna, snabb leverans
Mrs
Alltid lika nöjd med produkterna jag beställer här till mina tårtor! Dessutom väldigt bra service över mail, då jag...
Mrs
Mycket snabb leverans av bra produkter. Jag fick bra hjälp innan köpet.